25 Ocak 2016 Pazartesi

Sınav Sonuçlarınızdan Memnun Değil Misiniz ?

Hepimizin başına gelmiştir. Sınavlarımızın sonucu beklediğimizin dışında bir sıralama olmuştur. İlk 10'a girmeyi beklerken 50. olmuşsunuzdur. Bunlar herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Eğer bunlar deneme sınavı ise üzüleceğiniz bir konu yoktur. Önemli olan ilerleme kat etmektir. Yapmanız gerekenleri adım adım anlatacağım. 

1-) Başarı - Başarısızlık Çizelgesi

Başarılı olduğunuz ve başarılı olmadığınız dersleri analiz etmeniz gerekiyor. Mesela Edebiyat 30 soru 2 yanlış yapıyorsanız bu harika bir sonuçtur. Ancak matematikte 30 soru 13 yanlış yapmışsınızdır bu kötü bir sonuçtur. Bu şekilde hangi derste iyi olduğunuzu , hangi derste kötü olduğunuza karar vereceksiniz. Yani analiz yapacaksınız.

2-) Başarısız Olduğunuz Derste Eksikleri Belirleme

Kötü olduğunuz dersi seçtikten sonra yanlış yaptığınız soruların ders olarak konusuna bakacaksınız. En son matematikten bahsediyorduk. Mesela matematikte fonksyonda 15 soru 4 yanlış yaptıysanız bunun pek kötü bir durumu yoktur. Ancak analitik geometride 15 soru 9 yanlış yapmışsanız bu çok kötü bir sonuçtur ve bunun sayesinde hangi konuda kötü olduğunuzu belirlersiniz. Hala analiz yapmaya devam etmiş olursunuz.

3-) Test Çözümü , Ezber , Okuma Çalışmaları

Kötü olduğunuz dersi ve konuyu belirledikten sonra artık iyileştirmeye geçebilirsiniz. Artık bununla ilgili test çözümü , ezber ve okuma çalışmalarına başlamalısınız. Burada derslere göre çalışma yöntemi değişir. Edebiyat ve Dil Anlatım gibi dersler için okuma çalışmaları ön plandadır. Tabiki test çözümü ve ezber ile çalışmakta önemli faktörlerdendir. Matematik ve Fizik gibi sayısal dersler için en önemli çalışma taktiği örnek çözmektir. Çözdüğünüz örnekler test yerine şıksız olursa çok daha verimli olur. Ayrıca matematikte temelin çok sağlam olması gerekir. Tarih ve Coğrafya gibi dersler için ezber en iyi yöntemdir. Ondan sonra test çözümü gelir.

4-) Herşeyi Hallettikten Sonra Moralinizi Yüksek Tutun

Bir sınav kötü geçtiyse diğerleri kötü geçecek diye bir şey yoktur. Eğer elinizden gelen her şeyi yaptıktan sonra zaten başarılı olmamak için bir sebep yok. Kafanızdan o kötü düşünceleri çıkarın ve sınava girdiğinizde başarılı olacağınızı hayal ederek ve büyük bir hevesle soruları çözün ve sonraki deneme sınavında başarıyı elde ettiğinizi görün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder